SADRŽAJ - TOC

LONG TERM ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF MICROENCAPSULATED
SAGE ESSENTIAL OIL

ODRŽIVOST ANTIMIKROBNE AKTIVNOSTI MIKROKAPSULIRANOG ETERIČNOG ULJA KADULJE

S. Pepeljnjak1, V. Jalšenjak2
1 Zavod za mikrobiologiju, Kneza Mislava 11 /1
2 Zavod za farmaceutsku tehnologiju, Domagojeva 2
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Sveuciliste a Zagrebu, 10 000 Zagreb, Hrvatska

ABSTRACT:
Essential oil of south Dalmatian sage (Salvia offcinalis L.) was microencapsulated in gelatin-accacia microcapsules in 1986. Antimicrobial activity and retention time effect on Bacillus subtilis was tested in 1987. and the inhibition zones obtained were 17 mm. The microcapsule samples were stored at room temperature in glass bottles for 15 years. Antimicrobial activity of microcapsules was examined on B. subtilis after storage period and similar results were obtained. In ten measurements the inhibition zones were in range between 16-17 mm, with an average of 16.5 mm. Kinetics of essential oil release from a microcapsule (diameter 50 wm) was examined by microantibiogram on microculture with 8. subtilis (37 °C) and observed under the light microscope during 36 hours. The observed microcapsule swells after a very short time (2 min), while after 1 hour droplets of essential oil (1.5-2_m) emerge at the microcapsule surface. Droplets of essential oil are seen around the microcapsule surface (1 mm) after 6-8 hours, and after additional eventually after 8 hours there is a clear inhibition zone of 1.2 mm around the microcapsule. Results show that microencapsulation of sage essential oil is very suitable for preservation, in context of stability and unchanged antimicrobial activity during long period of time.

Key words: gelatin-accacia microcapsules, sage essential oil, antimicrobial.activity

SAŽETAK:
Eterično ulje kadulje (Salvia officinalis L.), podrijetlom iz južne Dalmacije, mikrokapsulirano je 1986 godine u mikrokapsule od želatine i arapske gume. Antimikrobna aktivnost i retencijsko vrijeme djelovanja na Bacillus subtilis objavljeno je 1987 godine, kada je izmjerena zona inhibicije 17 mm. Mikrokapsule su pohranjene u staklene bočice i držane na sobnoj temperaturi 15 godina. Nakon tog vremena ponovno je ispitana antimikrobna aktivnost na B. subtilis, koja je ostala nepromjenjena. U 10 mjerenja izmjerene su zone inhibicije 16-17 mm, odnosno prosjecna zona inhibicije je iznosila 16.5 mm. Kinetika otpustanja eteričnog ulja iz mikrokapsule (dijametra 50 _m) ispitana je utvrđivanjem mikroantibiograma na mikrokulturi s B. subtilis (37 °C) i praćena je pod mikroskopom 36 sati. Bubrenje mikrokapsule zapaža se vec nakon 2 minute, a kroz 1 sat kapljice eteričnog ulja (1.5-2 _m) izbijaju na površinu mikrokapsule. Nakon 6-8 sati (retencijsko vrijeme) kapljice eteričnog ulja nalaze se raspršene u okolici mikrokapsule na udaljenosti od 1 mm, a nakon 8 sati u okolisu mikrokapsule vide se čiste zone inhibicije 1.2 mm. Rezultati pokazuju da mikrokapsuliranje eteričnog ulja kadulje može odrzati stabilnost i aktivnost 15 godina na sobnoj temperature.

Ključne riječi: mikrokapsule (zelatina i arapska guma), eterično ulje kadulje, antimikrobna aktivnost

SADRŽAJ - TOC