SADRŽAJ - TOC

KRAJOBRAZI ZDRAVSTVENOG TURIZMA

LANDSCAPES OF THE HEALTH TOURISM

Stjepan Pepeljnjak

Zavod za mikrobiologiju, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Sveučiliste u Zagrebu,
Kneza Mislava 11 /1, 10 000 Zagreb

SAŽETAK:

Ekspanzija moderne civilizacije svakodnevno mijenja prirodu, narušavajući ravnotežu u organizmu samog čovjeka i njegovog okoliša, čime se ostvaruju mogućnosti razvoja različitih bolesti. One mogu biti posljedica brojnih čimbenika, primjerice kemijski opterećene hrane, mutacija mikroorganizama, promjena sastava atmosfere, klimatskih uvjeta u cijelini i mikroklime u pojedinim regijama, promjena cikličkog tijeka hranjiva u tlu, dekompenzacije otpadnih i organskih tvari i dr. Svi ovi čimbenici govore u prilog potrebi čuvanja prirode i formiranja zdravstvenih lokaliteta uz odgovarajuću prethodnu znanstvenu valorizaciju zraka, mikroklime, vode i hrane, to zdravstveno rekreacionih sadržaja. Svaki takav lječilišni centar trebao bi imati podatke o kemijskom sastavu i mogućem onečišćenju zraka mikroorganizmima, sporama plijesni i drugim alergenima. Ovi podaci trebaju biti pomoć liječnicima (pulmolozima, alergolozima, kardiolozima i sl.), ali i koristan uvid godišnje pogodnosti za boravak potencijalnim korisnicima odgovorajućeg lječilišta čitave godine. Takva mjesta trebala bi nuditi biološki proizvedenu hranu i prirodnu vodu s odgovarajućom deklaracijom i stručnom kontrolom. Poznato je da hrana svojim sastojcima mote pripomoći u prevenciji ali i oporavku osoba sa različitim organskim tegobama. U takvim lječilišnim lokalitetima treba isključiti motorizirani promet, kao i industrijske potencijalne zagađivače zraka, tla i vode. Osim osnovnih prirodnih preduvjeta, zdravstveni lokaliteti moraju osigurati lječilišne, rekreativne i kulturne sadržaje. Razvojem bio ili eko-poljoprivrede (seoski turizam), pčelarstva, pčelinjih prizvoda, ljekovitog bilja, voćarstva i planinskog stočarstva, uz edukaciju potencijalnih korisnika (Eko-škola), ostvarila bi se izvrsna potpora lječilišnom lokalitetu, garancija kvalitetne ponude u turizmu, a time bi se i gospodarski pomoglo regiju.

Ključne riječi: zdravstveni turizam, lječilisni lokaliteti, seoski turizam

ABSTRACT:

Expansion of modern civilisation affects the nature day by day, disturbing the balance in human organism and his environment, that gives an opportunity for develop different kinds of diseases. They can be consequence of several factors, including chemical food contamination, mutations of microorganisms, changes in atmosphere composition, climatic conditions and microclime in particular regions, changes in cycling of nutritive substances in soil, decompensation of waste and organic material. All of these factors point to need for protecting nature and opening healthy localities with adequate scientific valorisation of air, microclime, water and food, and healthrecreational contents. Any of this health centres should have data of air chemical composition and possible contamination with microorganisms, mould spores and other allergens, These data can be helpful for physicians (pulmologists, allergologists, cardiologists etc), and useful to potential locality users during whole year. Such centres must offer a biologically produced food and natural water with declaration and expert controls. It is known that food, with nutritive substances, can help in prevention and convalescence in subjects with respiratory, circulating and other health disturbances. Healthy localities must exclude motor-traffic and potential industrial contaminants of air, water and soil. Besides basic nature prerequisite conditions, health localities must provide medical, recreational and cultural contents. Developing bio- or eco-agriculture (countryside tourism), apiculture and beeproducts, medical plants, fruit-growing and mountain cattle-breeding, and education of potential users (Eco-school), we can provide an excellent support to medical locality, and also offer a high quality tourism offer.

Key words: health tourism, health localities, countryside tourism

SADRŽAJ - TOC