KVANTITATIVNI ODNOSI FLAVONOIDA U PROPOLISU DALMATINSKE ZAGORE I HVARA
QUANTITATIVE RELATION OF FLAVONOIDS IN PROPOLIS FROM DALMATINSKA ZAGORA AND HVAR
Stjepan Pepeljnjak*, Ivan Kosalec*, Asja-Smolčić-Bubalo**
*Zavod za mikrobiologiju, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,
HR-10000 Zagreb, Kneza Mislava 11/I, Hrvatska ** Ljekarna "Phyto Pharma",
Alojzije Stepinca 18a, HR-21 000 Split, Hrvatska
SAŽETAK
Propolis je smolasta, aromatična tvar koju
pcele (Apis mellifera L.) sakupljaju s razlicitog bilja i ima dokazane
antimikrobne, lokalno anestetičke, protuupalne, hipotenzivne, imunostimulirajuce,
citostatičke, hepatoprotektivne i antiulcerozne učinke. Kemijski sastav i organoleptičke
karakteristike propolisa ovise o biljnim vrstama s kojega ga pčele sakupljaju,
temperaturnoj zoni te vremenu sakupljanja. Najveći dio farmakoloski aktivnih
sastavnica propolisa čine flavonoid-aglikoni. Mikrobiološki (metodom difuzije)
i analitički (HPLC) ispitali smo sedam uzoraka iz srednje Dalmacije (Dalmatinska
Zagora i otok Hvar). Provedenim istraživanjima dokazane su razlike u sadržaju
pojedinih flavonoida kao i ukupnih polifenola u uzorcima propolisa iz Dalmatinske
Zagore i otoka Hvara. Ispitivani uzorci ne sadrže kvercetin i kemferol, dok
je nalaz naringenina, krizina, pinocembrina i galangina dokazan u svim uzorcima.
Dominantni flavonoidi (vise od 50% ukupnih flavonoida) u uzorcima iz Dalmatinske
Zagore su flavanon pinocembrin (33.28 mg/g) i flavonol krizin (36.44 mg/g),
za razliku od uzoraka s Hvara, gdje su najzastupljeniji pinocembrin (26.64 mg/g),
flavonol galangin (15.83 mg/g) i krizin (17.34 mg/g). Uzorci propolisa s Hvara
sadrže veće koncentracije galangina (1.583 %), za razliku od uzoraka iz Dalmatinske
Zagore (0.836%). Dobiveni rezultati ispitivanja antimikrobne aktivnosti, kao
i HPLC analiza flavonoida uzoraka propolisa pokazuju da uzorci prikupljenog
propolisa s otoka Hvara imaju višu vrijednost galangina u odnosu prema ukupnim
flavonoidima i ukupnim polifenolima, to su, uz nešto izraženije i ujednačenije
antimikrobno djelovanje (zona inhibicije 16±1.73 mm), kvalitetniji u pogledu
kvantitativnog sadržaja aktivnih sastavnica od uzoraka iz Dalmatinske Zagore.
Ključne riječi: propolis, flavonoidi, galangin
ABSTRACT
Propolis is waxy, aromatic substance collected
by bees (Apis mellifera L.) from various plant sources, known to possess
antimicrobial, local anaesthetic, antiphlogistic, hypotensive, imunostimmulating,
cytostatic, hepatoprotective and antiulcer properties. Chemical composition
and organoleptic characteristic of propolis depends of plant species, temperature
zones and time of collection. Majority part of biologicaly active compounds
in propolis are flavonoid-aglicones. Seven samples of propolis from middle Dalmatia
(continental part of Dalmatinska Zagora and the island of Hvar) were microbiologicaly
(diffusion method) and analiticaly (HPLC) ivestigated. Our research demonstrate
the differences between content of flavonoids as well as total polyphenolic
compounds in samples from Dalmatinska Zagora and the island of Hvar. Mentioned
differences were coused mainly by variety of plant species from which was material
for propolis by bees collected. HPLC analysis showed that propolis samples do
not contain flavonoids quercetin and kaemferol, but naringenin, chrysin, pinocembrin
and galangin were present in different concentrations. Main flavonoids (more
than 50% of total flavonoids) in samples from Dalmatinska Zagora are flavanon
pinocembrin (33.28 mg/g) and flavonol chrysin (36.44 mg/g), as distinguished
from the samples from the island of Hvar where was the concentration of pinocembrin
(26.64 mg/g), flavonol galangin (15.83 mg/g) and chrysin (17.34 mg/g). The samples
from the island of Hvar content higher concentrations of galangin (1.583 %)
in contrast with the samples from Dalmatinska Zagora (0.836 %). Samples from
the island of Hvar not only have stronger and uniform antimicrobial activity
(inhibition zone 16 mm, SD 1.73), but also they are quantitative more high-graded
than samples from Dalmatinska Zagora.
Key words: propolis,
flavonoids, galangin