SADRŽAJ - TOC

KVANTITATIVNI ODNOSI FLAVONOIDA U PROPOLISU DALMATINSKE ZAGORE I HVARA

QUANTITATIVE RELATION OF FLAVONOIDS IN PROPOLIS FROM DALMATINSKA ZAGORA AND HVAR

Stjepan Pepeljnjak*, Ivan Kosalec*, Asja-Smolčić-Bubalo**
*Zavod za mikrobiologiju, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, HR-10000 Zagreb, Kneza Mislava 11/I, Hrvatska ** Ljekarna "Phyto Pharma", Alojzije Stepinca 18a, HR-21 000 Split, Hrvatska

SAŽETAK
Propolis je smolasta, aromatična tvar koju pcele (Apis mellifera L.) sakupljaju s razlicitog bilja i ima dokazane antimikrobne, lokalno anestetičke, protuupalne, hipotenzivne, imunostimulirajuce, citostatičke, hepatoprotektivne i antiulcerozne učinke. Kemijski sastav i organoleptičke karakteristike propolisa ovise o biljnim vrstama s kojega ga pčele sakupljaju, temperaturnoj zoni te vremenu sakupljanja. Najveći dio farmakoloski aktivnih sastavnica propolisa čine flavonoid-aglikoni. Mikrobiološki (metodom difuzije) i analitički (HPLC) ispitali smo sedam uzoraka iz srednje Dalmacije (Dalmatinska Zagora i otok Hvar). Provedenim istraživanjima dokazane su razlike u sadržaju pojedinih flavonoida kao i ukupnih polifenola u uzorcima propolisa iz Dalmatinske Zagore i otoka Hvara. Ispitivani uzorci ne sadrže kvercetin i kemferol, dok je nalaz naringenina, krizina, pinocembrina i galangina dokazan u svim uzorcima. Dominantni flavonoidi (vise od 50% ukupnih flavonoida) u uzorcima iz Dalmatinske Zagore su flavanon pinocembrin (33.28 mg/g) i flavonol krizin (36.44 mg/g), za razliku od uzoraka s Hvara, gdje su najzastupljeniji pinocembrin (26.64 mg/g), flavonol galangin (15.83 mg/g) i krizin (17.34 mg/g). Uzorci propolisa s Hvara sadrže veće koncentracije galangina (1.583 %), za razliku od uzoraka iz Dalmatinske Zagore (0.836%). Dobiveni rezultati ispitivanja antimikrobne aktivnosti, kao i HPLC analiza flavonoida uzoraka propolisa pokazuju da uzorci prikupljenog propolisa s otoka Hvara imaju višu vrijednost galangina u odnosu prema ukupnim flavonoidima i ukupnim polifenolima, to su, uz nešto izraženije i ujednačenije antimikrobno djelovanje (zona inhibicije 16±1.73 mm), kvalitetniji u pogledu kvantitativnog sadržaja aktivnih sastavnica od uzoraka iz Dalmatinske Zagore.
Ključne riječi: propolis, flavonoidi, galangin

ABSTRACT
Propolis is waxy, aromatic substance collected by bees (Apis mellifera L.) from various plant sources, known to possess antimicrobial, local anaesthetic, antiphlogistic, hypotensive, imunostimmulating, cytostatic, hepatoprotective and antiulcer properties. Chemical composition and organoleptic characteristic of propolis depends of plant species, temperature zones and time of collection. Majority part of biologicaly active compounds in propolis are flavonoid-aglicones. Seven samples of propolis from middle Dalmatia (continental part of Dalmatinska Zagora and the island of Hvar) were microbiologicaly (diffusion method) and analiticaly (HPLC) ivestigated. Our research demonstrate the differences between content of flavonoids as well as total polyphenolic compounds in samples from Dalmatinska Zagora and the island of Hvar. Mentioned differences were coused mainly by variety of plant species from which was material for propolis by bees collected. HPLC analysis showed that propolis samples do not contain flavonoids quercetin and kaemferol, but naringenin, chrysin, pinocembrin and galangin were present in different concentrations. Main flavonoids (more than 50% of total flavonoids) in samples from Dalmatinska Zagora are flavanon pinocembrin (33.28 mg/g) and flavonol chrysin (36.44 mg/g), as distinguished from the samples from the island of Hvar where was the concentration of pinocembrin (26.64 mg/g), flavonol galangin (15.83 mg/g) and chrysin (17.34 mg/g). The samples from the island of Hvar content higher concentrations of galangin (1.583 %) in contrast with the samples from Dalmatinska Zagora (0.836 %). Samples from the island of Hvar not only have stronger and uniform antimicrobial activity (inhibition zone 16 mm, SD 1.73), but also they are quantitative more high-graded than samples from Dalmatinska Zagora.
Key words: propolis, flavonoids, galangin


SADRŽAJ - TOC