SADRŽAJ - TOC

TANKOSLOJNA KROMATOGRAFSKA ANALIZA PRIPRAVAKA SIKAVICE
(Silybum marianum)

THIN-LAYER CHROMATOGRAPHIC ANALYSIS OF MILK THISTLE PREPARATIONS (Silybum marianum)

Danica Kuštrak, Dubravka Tučkar2, Mirjana Vrsalović2, Vladimir Leko3
1
Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 2Trešnjevka laboratorij, d.o.o., Jukićeva 32, 10000 Zagreb 3Fero-Leko, Istarska 7, 34000 Požega, Hrvatska

SAŽETAK
Sikavica, Silybum mariarnrm (L.) Gaertn. (=Carduus mariarrus L . ) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Asteraceae, koja je kao samonikla vrsta rasprostranjena u podrucju šireg Sredozemlja. Plodovi sikavice, Fructus cardui mariae, često pod neispravnim nazivom Semen cardui mariae (Hagers Handbuch 1979) prije su upotrebljavani kao biljni lijek, a u novije vrijeme priznaje im se terapeutski učinak i ulaze u sastav biljnih lijekova koji se primjenjuju u terapiji oboljenja jetre. Iz plodova sikavice izolirali su Wagner i surad.(1968) flavonoidni kompleks, kojeg su kasnije nazvali silimarin. Daljnja su istraživanja pokazala, da se silimarin sastoji od četiri izomera: silibinina, izosilibinina, silikristina i silidianina. U brojnim farmakološkim studijama dokazano je antihepatotoksično i zaštitno djelovanje silimarina. Preparat koji sadrži suhi ekstrakt plodova sikavice indiciran je za lijecenje: toksičnih oštećenja jetre, kao dodatna terapija kod akutnog i kroničnog hepatitisa, to ciroze jetre. Metodu tankoslojne kromatografije upotrijebili smo za kvalitativno dokazivanje sastava silimarina u ispitivanim uzorcima: listovima sikavice, čajnoj mješavini i etanolnim ekstraktima kao tekućim pripravcima.Ključne riječi: tankoslojna kromatografija, sikavica, Silybum marianum, Asteraceae, silimarin, oboljenja jetre.

ABSTRACT
The milk thisfle, Silybwn mariamon ( L . ) Gaertn. (Carduur mariaraus L . ) belong to the Asteraceae family. The plant is of widespread distribution in the Mediterranean area It's fiuits, Fructus Cardui Mariae, commonly known as seeds, were formerly employed as a herbal remedy, while nowadays they or their products in effective dosage are recognized as a therapeutic agent. Wagner et a1. (1968) were found in fruits of the milk thistle a group of flavonoid compounds. These compounds were given the name silymarin. Further studies showed that silymarin consists of four compounds: silibinin, isosilibinin, silicristin and silidianin. The term flavonolignans has been proposed for molecules of this structural type. Indication of silymarin: toxic liver damage, for supportive treatment in chronic inflammatory liver diseases and cirrhosis.The aim of this research was to identify the compounds of silymarin in the plants cultivated in Slavonija (in the open air). Thin-layer chromatography (TLC) was used for qualitative analysis of flavonolignans. TLC analysis showed the presence of silibinin isosilibinin, silicristin and silidianin. Silibinin was the main component of silymarin ( c a . 50%).

Key words: TLC, milk thistle, Silybum marianum, Asteraceae, silymarin, flavonolignans.

SADRŽAJ - TOC